DOMUL GEODEZIC – LOCUINTA SUPER EFICIENTA

Avantajele unice ale unei case de tip DOM GEODEZIC sunt:

  • Eficienţa energetică extraordinară, datorită formei structurale şi tehnologiei de construcţie
  • Este de 80 de ori mai eficientă energetic decât o casă normală la aceeaşi suprafaţă utilă
  • Este de 50 de ori mai eficientă decât o casă din lemn la aceeaşi suprafaţă utilă
  • Are o extraordinară rezistenţă la factorii naturali externi: cutremure până la 8,5 grade pe scara Richter, vânt şi uragan până la 320 km/h şi încărcări de până la 20 t pe punct de structură
  • Uniformitate de neegalat a luminii, distribuţia perfectă a căldurii şi a sunetului
  • Asigură o mare libertate de proiectare a planurilor de interior

Şi nu în ultimul rând…este cu până la 40% mai ieftină decât o casă obişnuită la aceeaşi suprafaţă utilă !

Pe lângă posibilităţile foarte variate de amenajare interioară, domul oferă de asemenea, multe posibilităţi interesante exterioare, cum ar fi uşi şi ferestre convenţionale şi extensii suplimentare, terase şi piscine, sere, garaje, pridvoare sau alte structuri convenţionale.

Pe lângă avantajele la interior ale domului şi o rezistenţă structurală extraordinară, avantajele exteriorului unui dom, includ: o foarte bună integrare a domului în medii naturale, design personalizat, ecologic şi cu o ocupare minimă a solului pentru maxim de utilitate a spaţiului acoperit sau cu alte cuvinte „mai mare pe dinăuntru decât pe dinafară”.

Casa de tip DOM GEODEZIC nu are nevoie de fundaţii clasice cu zeci de metri cubi de beton şi fier. Domul poate fi montat pe fundaţii simple, din lemn, izolate termic, pe centuri sau radiere din beton, de aproximativ 30-40 cm înălţime sau poate fi montat pe piloni, deasupra apei sau în orice zonă de şes sau de munte.

Casa de tip DOM geodezic se poate construi din lemn sau materiale combinate, fără a fi nevoie de specializări, instalaţii sau echipamente speciale. Poate fi ridicată şi finisată de 2-3 oameni în 30-40 de zile şi în funcţie de diametrul domului, cu costuri între 20.000 şi 50.000 de euro.

Diametrele domului pentru locuit pot fi între (7,6 m cu 70 mp utili) şi 15 m (cu până la 300 mp utili).

Domurile pot avea mai multe etaje, în funcţie de diametru, fundaţii speciale cu pivniţă, garaj sau magazii şi dependinţe exterioare pentru utilităţi multiple.

 

Domul şi viaţa

Interior - locuinţă de tip Dom Geodezic cu diametrul de 12 m

Un dom este mult mai mult decât o colecţie de triunghiuri. Simetria geometrică de bază, rezistenţa şi spaţialitatea combinate, creează un sentiment „de bine” care nu poate fi atins prin simpla adăugare de triunghiuri individuale.

Deşi nenumăratele descrieri ale avantajelor “de a trăi într-un spaţiu rotund” au fost scrise de-a lungul timpului de către proprietarii de dom, important şi remarcabil pentru toate domurile, este „sentimentul bun, de plenitudine, pe care îl ai când deschizi uşa şi intri în el”.

Domul – economie de energie

Domul geodezic este cea mai eficientă formă de a închide o suprafaţă de teren. Dacă construiţi o încăpere de 10×10 m aveţi patru ziduri în lungime de 10 m fiecare. Dacă faceţi un zid circular în lungime de 40 m obţineţi o suprafaţă acoperită, cu 27% mai mare decât suprafaţa pătrată de 10×10 m. Cele mai multe case, fiind o combinaţie de forme dreptunghiulare şi pătrate, se încadrează între 40% şi 60% din suprafaţa de teren, rezultând o suprafaţă locuibilă, cu mult mai mică decât a unui dom a cărui bază este în formă de cerc.

Factorul care afectează utilizarea eficientă a materialelor şi distribuţia uniformă a energiei, în orice structură, este forma acesteia. Multe dintre casele de astăzi, cu plafoane drepte, sunt cele mai puţin eficiente posibil, din punct de vedere tehnic. În contrast, un dom geodezic foloseşte cu până la 40% mai puţine materiale decât o casă obişnuită sau din lemn.

Deoarece formele sferice tind să amplifice lumina în timp ce formele dreptunghiulare au tendinţa de a absorbi lumina, eficienţa domului este net superioară în comparaţie cu o construcţie clasică, iar infiltrarea de zgomot din afară este cu 30% mai mică, toate din cauza cupolei şi caracteristicile unice reflectorizante.

Datorită ventilaţiei speciale naturale şi permanente, în interiorul domului se creează un microclimat constant, foarte sănătos, care se păstrează indiferent de anotimp sau temperaturile exterioare.